In onze steeds digitaler wordende wereld is digitale toegankelijkheid van cruciaal belang. Dit betekent dat digitale producten zoals websites en apps zo ontworpen en ontwikkeld worden dat ze bruikbaar zijn voor iedereen, inclusief mensen met verschillende beperkingen zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. Het doel is om technologie voor iedereen toegankelijk te maken, zodat alle gebruikers dezelfde toegang en gebruikservaring kunnen hebben, ongeacht hun capaciteiten.
Digitale toegankelijkheid biedt toegang tot informatie en diensten voor iedereen, waaronder mensen met een handicap. In veel landen, inclusief de Europese Unie, zijn er wetten en richtlijnen die organisaties verplichten om digitale diensten toegankelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving.
Het ontwikkelen van een toegankelijke app vereist specifieke aanpassingen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 zijn internationale richtlijnen opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen. WCAG 2.2 bouwt voort op WCAG 2.1 en introduceert nieuwe succescriteria om de toegankelijkheid verder te verbeteren.
Freed heeft een van de eerste apps in Nederland ontwikkeld die volledig voldoet aan de WCAG 2.2 richtlijnen: de Taal fan it Hert app. Deze app biedt gebruikers een diepgaand inzicht in de Friese taal en cultuur, en is ontworpen met toegankelijkheid als prioriteit. Dit betekent dat de app bruikbaar is voor iedereen, inclusief mensen met verschillende beperkingen.
De app bevat een schat aan informatie over de Friese taal en cultuur, inclusief video’s, foto’s en een wandelroute door Leeuwarden. Gebruikers kunnen iconen scannen in het bijbehorende boekje om extra informatie te verkrijgen via de app. Dit maakt de app niet alleen informatief, maar ook interactief en gebruiksvriendelijk.
Een digitaal toegankelijke website of app biedt een aantal belangrijke voordelen:
Via het online register op dashboard.digitoegankelijk.nl kun je de status van digitale toegankelijkheid van verschillende websites en apps inzien. Dit register biedt inzicht in welke organisaties voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen en welke nog verbeteringen moeten doorvoeren. De statussen variëren van volledig toegankelijk tot gedeeltelijk toegankelijk en niet-toegankelijk, afhankelijk van de mate waarin de richtlijnen zijn geïmplementeerd.
De kosten voor het toegankelijk maken van een app kunnen variëren afhankelijk van de huidige status en complexiteit van de app. Het testen van de toegankelijkheid kan handmatig of automatisch worden uitgevoerd, en het betrekken van gebruikers met beperkingen biedt waardevolle feedback
Bij Freed zijn we trots op onze expertise in digitale toegankelijkheid. Wij hebben de Taal fan it Hert app ontwikkeld, een van de eerste apps in Nederland die volledig voldoet aan de WCAG 2.2 richtlijnen.
Wij kunnen jouw organisatie helpen om soortgelijke successen te behalen door je app toegankelijk te maken voor iedereen. Onze diensten omvatten:
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jouw app kunnen transformeren en toegankelijk maken voor een breder publiek. Samen kunnen we werken aan een inclusieve digitale toekomst.
Als expert in digitale toegankelijkheid is Pieter klaar om samen met jou te werken aan een inclusieve digitale wereld. Neem vandaag nog contact met Pieter op en ontdek hoe jullie samen digitale toegankelijkheid kunnen verbeteren. Hij kijkt ernaar uit om van je te horen en jouw uitdaging aan te gaan!