Mobiele app laten ontwikkelen?

Wearable devices, de volgende trend?

In de afgelopen 5 jaren (sinds de introductie van de iPhone) is de ontwikkeling en gebruik van mobiele data flink gestegen. Alle informatie is binnen handbereik en vaak binnen enkele seconden toveren we de gewenste data onder onze duim vandaan. De informatiebehoefte van mensen stijgt alleen maar en mensen willen ook steeds sneller informatie ontvangen. De dekking van mobiele devices stijgt iedere maand. Toch kijken we alweer vooruit… de techniek staat nooit stil. Hardware wordt steeds kleiner en batterijen en accu’s krijgen een steeds langere levensduur. Software wordt steeds beter geschikt gemaakt om zo de hardware te verenigen in een product welke geschikt is voor de consumentenmarkt en niet alleen meer is weggelegd voor techneuten met verstand van zaken.

De nieuwe trend in de mobiele wereld dient zich al weer aan; wearable devices of wearables. Een wearable device helpt de gebruiker om de informatie zo dicht mogelijk op het lichaam te dragen om op deze manier geen informatie te hoeven missen. Ook hierin zijn we, soms onbewust, al een tijdje onderweg. Denk aan de hardloopschoenen van Nike of de steeds vernuftigere iPod Nano. We zien steeds meer mensen lopen met geeky armbanden en Nokia heeft zelfs patent aangevraagd op een vibrerende tatoo waarmee mensen bijvoorbeeld geattendeerd kunnen worden als ze gebeld worden. Ook kunnen mensen, die dit nodig hebben, op afstand via kleine GPS-devices gevolgd worden. Denk aan dementerende mensen, kleine kinderen etc. Uiteraard zal de privacy wel gewaarborgd moeten blijven.

Recentelijk toonde Sergey Brin van Google ons een kijkje in de keuken van “Project Glass”. Een kleine bril (verkrijgbaar begin 2013) die de eigen waarnemingen aanvult met digitale informatie. In feite dus een Augmented Reality bril. Vergeet nooit meer een naam van een collega; immers via de bril wordt razendsnel het Facebook profiel opgezocht en wordt de juiste informatie getoond. Verdwalen in de stad is verleden tijd, de route wordt realtime aan de gebruiker gepresenteerd waarbij onderweg tips en aanbiedingen kunnen worden getoond.

Op de Cebit van 2012 heeft Freed een uitgebreide demo gekregen van Smart Clothes; kleding met ingebouwde sensoren die kunnen reageren op veranderingen van het lichaam. Eerste logische gedachte is uiteraard dat dit veel gebruikt zal worden in de medische- en sportwereld. Maar denk ook eens aan een brandweerman die tijdens zijn werkzaamheden in het nauw komt. Een verhoogde lichaamstemperatuur, een afwijkende hartslag of buitensporige hoge transpiratie zouden redenen kunnen zijn om de commandeur in te lichten zodat er direct (preventieve) actie kan worden ondernomen.

De ontwikkeling van wearable devices staat nog in de kinderschoenen. Echter de mobiele trend van de afgelopen vijf jaar heeft ook deze ontwikkeling in haar kielzog meegenomen. De komende jaren gaan we nog veel ontwikkelingen zien op dit gebied. Het intensief gebruik van wearables zal net zo normaal zijn als het hedendaagse smartphone gebruik.