Mobiele app laten ontwikkelen?

THUISWERKEN IN 1991 – MARIA WIST RAAD

Deze week was de tweede achtereenvolgende week dat mijn vrouw, onze 3 kinderen en ik zelf het (huis)werk vanuit huis hebben gedaan. Een bijzondere ervaring mag ik wel zeggen. Ons oudste kind is 15 en dus probeerde ik mij, tijdens een stevige fietsrit deze week, een voorstelling te maken hoe het thuiswerken eruit zou zien toen ik 15 was. We gaan dus terug in de tijd naar 1991. Op vrijdag 15 maart hebben we, via een ingelaste TV uitzending, van premier Lubbers net te horen gekregen dat het wordt aangeraden om thuis te gaan werken en dat de scholen vanaf volgende week gaan sluiten. Mijn compagnon en ik hangen diezelfde avond  4 uren aan de telefoon voor een ingelast MT overleg.
 
Maandag 18 maart 1991
Nadat mijn compagnon en ik ieder 4 collega’s hebben gebeld dit weekend met de mededeling dat we thuis gingen werken, werd iedereen vandaag in de gelegenheid gesteld om de 8 recent aangeschafte 486SX-25 werkstations, met een ruime 16Mb aan RAM geheugen en maar liefst 80Mb harddisk met de loodzware 17” SVGA kleurenmonitoren op te halen en deze thuis te installeren. Sommige collega’s komen samen om zo het tillen van deze kolossale computers en met name monitoren eerlijk te verdelen. Tevens worden er door ons extra naslagwerken en boeken van C++ en Visual Basic besteld bij de boekhandel in Drachten welke we over een week op kunnen halen. Op deze manier kan iedere collega thuis over al het benodigde naslagwerk beschikken. We spreken tevens af dat we iedere ochtend om 9:00 de planning door zullen spreken met een ieder via een telefonisch overleg. Zelf koop ik nog even snel een krant om de laatste achtergronden rondom de crisis nog even snel te lezen.
 
Dinsdag 19 maart 1991
Enkele verontruste opdrachtgevers zoeken contact met ons. Er komt een fax binnen met daarop een formele bevestiging van het stopzetten van een groot project. Een grote tegenvaller voor ons. Eén medewerker is op de zaak gebleven om zo de inkomende telefoontjes te beantwoorden. Via HCC beschikken we gelukkig op de zaak inmiddels ook over email maar veel van onze opdrachtgevers zijn nog niet zover dat we al via de mail kunnen communiceren. We lopen weer eens op de muziek vooruit… De eerste dagelijkse belronde langs de collega’s duurt maar liefst 2,5 uur. Ik neem me voor om dit wat korter te houden de komende dagen.
 
Woensdag 20 maart 1991
De juf brengt het huiswerk rond voor onze jongste dochter en hangt een tas met opdrachten aan de voordeur. Bij vragen mogen de kinderen bellen met de juffen en meesters op vastgestelde tijdstippen/blokken. Om 8:00 bel ik met mijn compagnon om de planning te bespreken en daar waar nodig bij te stellen. Iedere ochtend rond 7:00 check ik Teletekst en bekijk het laatste nieuws rondom deze crisis die langzamerhand het nieuws rondom de Golfoorlog verdringt. Dan begint het dagelijkse belrondje met de collega’s om de planning door te nemen en hier en daar wat accenten aan te brengen. Wat ben ik blij met mijn digitale telefoon met druktoetsen in plaats van dat vervelende en pijnlijke draaischijf toestel. Ruim een uur en 8 telefoontjes verder heb ik de aangepaste planning aan een ieder gedeeld en de meeste vragen goed kunnen beantwoorden. Zelf werk ik verder in WordPerfect aan een projectvoorstel voor een nieuwe opdrachtgever. Helaas heb ik thuis geen beschikking over een printer en dus rijd ik aan het eind van de dag snel even naar de zaak met een floppy om de offerte even te printen op onze HP LaserJet en hierna met een mooie brochure van Freed op de post te doen.
 
Donderdag 21 maart 1991
Ik werk verder aan mijn prototype rondom WWW en HTML. HTML is een nieuwe opmaaktaal waarmee publicaties kunnen worden gemaakt voor op het web waar ik op het BBS over heb gelezen. Ik sta te popelen om even weer in te bellen maar helaas moet ook mijn vrouw een belronde maken met al haar leerlingen en dus kan ik het modem nog even niet gebruiken. Op Teletekst lees ik dan er nog verdere maatregelen gaan volgen rondom deze crisis. Tijdens de boodschappen toch nog maar even weer een krantje meenemen. De lokale kruidenier speelt in zijn vrije tijd graag met z’n PC en beschikt ook al over email. We hebben de afspraak dat ik de boodschappen mag e-mailen waarna hij ze komt bezorgen. We spreken tevens af dat dat we een voorschot betalen aan hem zodat we voorlopig op afstand de boodschappen kunnen doen. De lokale melkboer moet zijn activiteiten helaas ook verplicht stoppen. Het eerste zichtbare drama in het dorp.
 
Vrijdag 22 maart
’s Ochtends ontvangen we een ziekmelding van een collega. Een gewoon griepje gelukkig en niks ernstigs gelukkig. Wel moeten we de planning omgooien en dit betekent dat ik met 4 floppy’s met de installatie versie van Borland C++ CLI richting een collega rijd, nadat ik de meest actuele broncode heb opgehaald bij de zieke collega. Het is even niet anders… 4 uren later begin ik aan mijn wekelijkse belrondje met de opdrachtgevers om de projectstatussen door te geven zodat ieder op de hoogte is. We proberen tevens voor volgende week nog een geprinte mailing de deur uit te doen naar onze ca. 500 relaties. Een hele operatie. Eerst weekend met vanavond weer een gezellige familieavond voor de buis met Wedden, Dat…? Als ik op Teletekst wil kijken hoe laat deze ook alweer begon zie ik dat Teletekst-pagina 386 als laatste actief was. Ik begin te lachen en bedenk me dat ik zelf ook 15 jaar ben geweest 😉
 
We kunnen wel concluderen dat er in de afgelopen 30 jaar heel veel is veranderd en dat massaal thuiswerken eigenlijk geruisloos zijn weg heeft gevonden. Laten we hopen dat dit technologische voordeel een positieve uitwerking gaat hebben op deze crisis!