Mobiele app laten ontwikkelen?

Smartphone eindelijk echt Smart?

Apps uitrusten met slimme diensten

Tegenwoordig vinden we veel slimme(re) apps in de appstores. Bekendste voorbeeld is misschien wel Shazam, de app waarmee je de app een liedje laat beluisteren waarna Shazam op de achtergrond razendsnel de juiste artiest en titel probeert te bepalen. Enkele jaren terug was dit “rocket science”, tegenwoordig doen we dit eigenlijk zelf ook met apps als Siri, Cortana en de Amazon Alexa

Grote spelers doen mee…

De grote spelers bieden al een breed aanbod qua diensten waar je als ontwikkelaar (uiteraard tegen betaling) gebruik van kunt maken. Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure-services zijn volledige cloud omgevingen met een groot aanbod aan slimme algoritmen die eenvoudig in te zetten zijn in eigen apps. Denk hierbij aan algoritmen voor het verwerken van beeldmateriaal (bepaal welke voorwerpen in een video staan of welke emotie een persoon heeft op de foto), tekst (ontleden van handgeschreven tekst of het vertalen en/of controleren van teksten) en spraak (zet gesproken geluid om naar tekst, gebruik spraak voor verificatie of voeg spraakherkenning toe aan een app).

Veiligheid

Ter indicatie… Microsoft heeft al meer dan 15 miljard euro geïnvesteerd in deze globale infrastructuur welke beschikbaar is in 17 talen en 24 valuta’s. Een groot deel van deze investering is besteed aan het kunnen leveren van een veilige oplossing met een hoge betrouwbaarheid. Maar liefst 85% van de top-500 bedrijven wereldwijd vertrouwt op de Microsoft Cloud omgevingen en Microsoft is door het toonaangevend onderzoeksbureau Gartner benoemd tot leider op het gebied van Infrastructure as a Service (Iaas), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS) oplossingen.

Voordelen

Het grote voordeel is dat gebruik wordt gemaakt van de jarenlange ontwikkeltijd en investeringen die dergelijke partijen al hebben gedaan. Het is praktisch onmogelijk om zelf dergelijke schaalbare omgevingen te ontwikkelen. Daarbij wordt er continue doorontwikkeld aan deze platformen en lift je als ontwikkelaar mee op deze nieuwe en verbeterde features.
De mogelijkheid om gebruik te maken van deze cloud platformen binnen bestaande ontwikkelomgevingen heeft een enorme vlucht genomen. Met name Microsoft Visual Studio leent zich uitstekend voor dergelijke ontwikkeling en het spreekt voor zich dat het integreren van Microsoft Azure-services eenvoudig kan worden gedaan. Er hoeft niet geïnvesteerd te worden in nieuwe hard- en software (en bijbehorend onderhoud) en er kan meestal betaald worden “naar gebruik”.

Nadelen

Het grootste nadeel van deze slimme cloud omgevingen is uiteraard de data die gegenereerd wordt en de locatie waar deze wordt verwerkt (of opgeslagen). Bij opslag van deze gegevens buiten de EU speelt het beveiligen van persoonsgegevens een belangrijke rol.

Andere factoren die een nadelige rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld:

  • Grotere afhankelijkheid van een “derde” partij.
  • ICT kennis verdwijnt uit de organisatie.
  • Er is weinig ruimte om in de contracten en/of uitvoering van de cloud omgevingen iets aan te passen.

 

Conclusie

Artificial Intelligence is een slimme en effectieve manier om tijd te besparen of om productiever te zijn. Heel veel apps maken er al gebruik van en voor ons als ontwikkelaars zijn er best al heel veel tools voorhanden om dit relatief eenvoudig te implementeren. Binnen Freed hebben we al ruime ervaring opgedaan met gezichtsherkenning, objectherkenning (bekijk o.a. onze case van Solgrader) en tekst/spraakherkenning.

Wellicht interessant om eens samen te sparren en te bekijken wat de mogelijkheden zijn? Een handmatig gezet kopje koffie met een “wolkje” melk behoort altijd nog tot de mogelijkheden 😉