Mobiele app laten ontwikkelen?

Wat heeft het Mobile World Congress ons geleerd?

Het waren drie prachtige en zonnige dagen in Barcelona, al was het alleen al omdat we ook een wedstrijd van Espanyol hebben kunnen meepikken, dichtbij de beste Ierse pub van de stad zaten én Max Verstappen nog aan het werk hebben kunnen zien in zijn nieuwe bolide. Tussendoor hebben we ook het Mobile World Congress 2017 nog bezocht. Hieronder in het kort onze bevindingen.

Virtual Reality

Veel aandacht voor VR. De beursstands (een beursvloer op zich) van Samsung en HTC waren rijk uitgerust met de nieuwste VR modellen en accessoires. Veel andere bedrijven maakten juist gebruik van VR en AR om producten en diensten op een interactieve manier te presenteren. Hoogtepunt was de HoloLens presentatie van AT&T samen met Redbull Racing die de nieuwste F1 auto van Max Verstappen virtueel presenteerde. Erg leuk om te ervaren!

Virtual assistants en AI

Meedeinend op de successen van Google Assistant (Alphabet), Siri (Apple) and Cortana (Microsoft) en Echo (Amazon) als AI-gestuurde assistent, presenteren ook langzamerhand andere bedrijven eigen technologieën op dit vlak. Sony presenteerde een Xperia headset/koptelefoon aangestuurd door een eigen Sony Agent assistent. Toonaangevend onderzoeksbureau Garner voorspelt dat eind 2019 zo’n 20% van al onze reguliere interacties smartphones door dergelijke assistenten wordt afgehandeld.

Al deze assistenten zijn gebaseerd op cloudbased AI (Artificial Intelligence – Kunstmatige Intelligentie). Dit omdat er nog teveel rekenkracht nodig is om deze slimme oplossingen toe te kunnen passen. Uiteraard zal dit de komende tijd ook weer de discussie rondom privacy (verder) doen oplaaien.

Drones en robots

Van drummende robots en vriendelijk groetende virtuele winkelmedewerkers tot zelf bezorgende drones en drones ter ondersteuning voor landbouwers om de groei van hun gewassen te monitoren. In combinatie met AI (zie eerdere paragraaf) zal ook deze markt de komende jaren een flinke ontwikkeling gaan doormaken. Drones zullen in sommige cases efficiënter transport mogelijk maken en robottechnologie wordt het middel in de Westerse wereld om concurrerend te blijven in de maak-industrieen.

5G / Connected devices / Internet of Things

Veel aandacht voor Internet of Things. Ook deze jaargang was er een complete hal uitgerust met aanbieders van sensoren, slimme devices en platformen om een Internet of Things network te kunnen managen. Ook Nederland heeft inmiddels al een dekkend Sigfox netwerk waarmee slimme netwerken en devices kunnen worden ingericht.

Net als vorig jaar ook veel aandacht voor 5G. De techniek lijkt al lang en breed voorhanden, echter de IoT devices hebben nog niet heel veel bandbreedte nodig op dit moment. Dus de noodzaak om breed uit te rollen is er (nog) niet voor providers. Dit gaat ook snel veranderen is onze voorspelling…

Watches

De markt voor smartwatches zit een beetje op slot. Nieuwe modellen in overvloed maar niet echt vernieuwend en nog steeds veel te groot qua omvang. Wel zien we dat er steeds betere en mooiere (Zwitserse) hybride watches zijn die het uiterlijk en werking hebben van een normaal horloge maar ingenieus worden uitgebreid met een subtiel digitaal “second screen”, LED’s of trilfuncties om zo ook enkele nuttige en bruikbare digitale features te ontsluiten.

Langere batterijduur en supersnel opladen, dunnere randen én back-to-buttons

Na Samsung en Apple kondigt ook Huawei aan dat nieuwe accu’s tot 40% langer mee kunnen gaan en binnen 20 minuten opgeladen kunnen zijn. Met de lancering van de nieuwe “oude” Nokia 3310 lijkt ook ingespeeld te worden op een steeds grotere trend om op sommige momenten juist even geen smartphone te willen hebben. Gewoon even ouderwetse buttons en in plaats van HayDays even lekker Snake spelen. Voor €50 euro een prima optie als je op zoek bent naar een vorm van digital detox!