Mobiele app laten ontwikkelen?

Highlights van het Mobile World Congress 2016

Afgelopen week brachten we vanuit Freed ons eerste bezoek aan het jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona. En eerlijk is eerlijk, we waren onder de indruk… Al was het alleen al om de stad en het heerlijke voorjaarszonnetje (ca. 18 graden) die ons tijdens het gehele verblijf vergezelde.

CAT S60

Smartphones… “big phones are the new normal”

Wat ons direct opviel was dat het Mobile World Congress niet alleen draait om alleen maar mobiele telefoons en tablets. Sowieso denken we dat tablets overvleugeld gaan worden door grotere telefoons (zgn. “phablets”). Uiteraard werd er wel veel aandacht geschonken aan bijvoorbeeld de nieuwe Samsung Galaxy S7 of de nieuwe modulaire LG G5. Zelf vonden we de CAT (inderdaad, van het grote bouwmerk Caterpillar, bekend van de graafmachines en bulldozers) smartphone erg leuk omdat deze over een ingebouwde warmtecamera beschikt. Deze warmtecamera registreert o.a. het infrarood licht en kan hier realtime een heatmap van maken. Hiermee kan dus gemeten worden welke temperatuur de dingen hebben waar je de camera op richt. Nieuwe mogelijkheden dus!

HTC Vive

VR

Eén van de “grote dingen” op het Mobile World Congress was toch wel VR. Onze conclusie is ook dat het eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. We kijken zelf reikhalzend uit naar de lancering van Magic Leap, Het bedrijf Magic Leap bestaat sinds 2011 en er werken ruim honderd werknemers met als doel realistischere 3d-ervaringen te kunnen creëren in een virtuele omgeving. Microsoft was uiteraard aanwezig met de HoloLens, al mochten we deze niet bekijken. Mark Zuckerberg (die ook aanwezig was) denkt zelfs dat we per oog een 4K scherm nodig hebben om te komen tot de optimale ervaring. HTC trok veel bekijks met de Vive. Het leverde hilarische beelden op van mensen die met twee soort van mobiele joysticks door kamers heen sluipen in de veronderstelling dat ze achterna werden gezeten. Wij denken zelf dat (mobiele) VR zich nog een stap verder moet ontwikkelen en meer gaat bieden dan alleen de individuele ervaring.

Nissan Leaf 30 kWh

Automotive

Opvallend veel automerken op het Mobile World Congress. Ford was op meerdere plekken ruimschoots aanwezig met een duidelijke visie op mobiliteit. Er was een heuse unboxing party van de Nissan Leaf 30kWh. Nissan heeft de actieradius, op één enkele lading, van de nieuwe Leaf 30 kWh met 26 procent vergroot tot ruim 250 kilometer en tevens het Nissan Connect EV-infotainment systeem verder verbeterd om zo een nog betere in-car connectiviteit te kunnen bieden.

Smart city

IoT

Wij keken vanuit Freed ook een beetje met een scheef oog naar de IoT thematiek van de beurs. We kwamen niet bedrogen uit gelukkig. Mobile World Congress 2016 was doorweekt met IoT ontwikkelingen en bovenal zichtbare demo’s en toepassingen. 2016 gaat het echte doorbraakjaar worden waarbij letterlijk álles met het internet verbonden kan worden. En dit op een energiezuinige manier waarbij duizenden sensoren via speciale netwerktechnieken (LoRa, Sigfox etc.) via één enkele gateway verbonden worden aan het web. T-Mobile had een groot partner-paviljoen ingericht waarbij diverse startups vernieuwende IoT concepten presenteerden.

Wij zijn er van overtuigd dat er nog veel staat te gebeuren op het gebied van connectiviteit (Oja, ook de eerste demo’s van 5G hebben we kunnen zien) en dat zeer zeker invloed gaat krijgen op ons dagelijkse leven.

Vanuit Freed zetten we, samen met onze klanten en relaties, breed en structureel in op innovatie waarbij de kennis van onze relatie tezamen met onze innovatiedrang ongetwijfeld gaat leiden tot prachtige maar bovenal toepasbare concepten.

Barcelona, we’ll meet again 😉