Mobiele app laten ontwikkelen?

Onze mobiele trends voor 2018

De “mobiele” revolutie is nog volop bezig en de ontwikkelingen van nieuwe technieken en toepassingen volgen elkaar nog altijd in sneltreinvaart op. Ook bij Freed Mobile+Interactive willen we dit jaar graag een duit-in-het-trends-voor-2018-zakje doen en onze visie met jullie delen. Wat gaan we volgend jaar tegenkomen?

1. Doorbraak “enterprise” Augmented Reality en AR+VR=MR

2017 was het jaar waarin Augmented Reality (en Virtual Reality) ook voor andere toepassingen werden gebruikt dan alleen maar games en digitale entertainment. In 2018 zal de markt voor “enterprise” Augmented Reality toepassingen een verdere vlucht nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, “de bouw” en de vastgoedsector. Virtual Reality zal zich steeds meer richten op de games en events.

Stiekem denken we dat de combinatie van AR en VR de opmaat is naar zogenaamde Mixed Reality (MR) oplossingen. Mixed Reality toont gebruikers de “echte wereld” (zoals in AR) maar projecteert hier levensechte virtuele objecten in (zoals in VR). De Microsoft Hololens is, net als Google Glass destijds, een mooie voorloper maar nog lang niet het eindstation van deze techniek. Ook wij hebben een Hololens in huis maar de “unieke gebruikerservaring” weegt nog niet op tegen de “lompheid” van dit device.

Wij hopen dat de mysterieuze startup Magic Leap dit jaar eindelijk een tipje van de sluier gaat oplichten. Deze illustere startup heeft in de afgelopen jaren al enkele miljarden aan investeringen ontvangen maar tot op heden is er nog geen werkend prototype aan de wereld getoond… binnenkort misschien?

2. Enterprise cloud-based apps

De volgende generatie mobiele toepassingen zal nog meer gebruik gaan maken van cloud oplossingen. Cloud computing heeft de afgelopen jaren een duidelijke plek gevonden in het mobiele landschap. Apps die gebruik maken van intelligente cloud services zijn klein maar zeer krachtig en schaalbaar. De uiteindelijke dienst en het bijbehorende digitale rekenwerk wordt immers verzorgd door krachtige servers in de cloud. Mobiele toepassingen worden hierdoor lichter, sneller en krachtiger! Partijen als Microsoft en Amazon bieden al veel van deze intelligente diensten aan en deze zullen alleen maar in kracht en aantal toenemen!

3. Bring Your Own Device (BYOD)

Medewerkers werken het liefst met een eigen smartphone en/of tablet. Dit fenomeen wordt ook wel “Bring Your Own Device” genoemd. In 2018 zal het gebruik van eigen devices sterk toenemen en dit aantal zal wereldwijd groeien tot meer dan één miljard. Het wordt voor bedrijven dus steeds belangrijker om hier een goede strategie voor te ontwikkelen en ook voor de ICT afdeling zal het gebruik en implementeren van een Mobile Device Management systeem een absolute must zijn.

4. AI, Chatbots en Virtual Personal Assistants

Conversational Interfaces gaan zorgen voor een perfecte gepersonaliseerde interactie tussen mens en “digital”. Deze vorm van interactie speelt in op ons natuurlijke taalgedrag en geeft bedrijven een menselijk karakter. Op het Mobile World Congress en de Cebit hebben we dit jaar uitgebreid kunnen testen met slimme (Engels- en Duitstalige) speakers van o.a. Amazon en Google en wij waren “flabbergasted” over de kwaliteit van deze devices! 

Op dit moment zijn veel van dit type oplossingen (chatbots) nog een geautomatiseerd vraag-en-antwoord spel waarbij de gebruiker op basis van een automatische flow bij het uiteindelijke resultaat komt. 

Komende jaren zullen apps en devices nog slimmer worden. Ze leren de voorkeuren van de gebruiker om te zetten in relevantere en persoonlijke informatie. Wanneer de techniek in staat is de “menselijke touch” toe te voegen, dan zal deze vorm van interactie ons toekomstige leven voor een groot deel gaan bepalen.

Kortom: the best interface is no interface… 

5. Security

Vraagstukken rondom cyber security zullen de komende jaren het IT-landschap verder gaan domineren. Alle technologische vooruitgang (van Internet of Things tot Artificial Intelligence) zal gepaard gaan met nieuwe dreiging van kwaadwillende mensen en criminele groeperingen. Gardner schets een angstaanjagend beeld door te stellen dat 75% procent van de mobiele applicaties op dit moment niet door de meest eenvoudige security tests heen zullen komen.

Security komt ook aan bod in de nieuwe privacywet (AVG) die vanaf mei 2018 van kracht zal zijn. Op dit moment zijn al veel bedrijven met de neus op de feiten gedrukt. Deze wet heeft een grote impact op zowel “bouwers” als “klanten”. Bij Freed werken we al enige tijd op basis van de zgn. OWASP Mobile standaarden en worden onze apps regelmatig door security specialisten (zgn. ethical hackers) getest op ongewenste veiligheidsissues. We leren hierdoor constant op welke manier we onze apps en software oplossingen kunnen verbeteren.

Wil je eens verder praten over één van deze trends? Kom dan een kopje koffie drinken in onze gezellige O’Freedys pub. Aan het eind van de vrijdagmiddag zijn we uiteraard ook niet vies van een lekker koud biertje…