Mobiele app laten ontwikkelen?

Internet of Things en de kansen voor Friesland

Straatverlichting die uit zichzelf een seintje stuurt als er een lamp kapot is. Een bierfust op een festival dat aan de barman en de bierbrouwer aangeeft dat hij bijna leeg is. Het Internet of Things komt eraan en dat brengt machtig interessante mogelijkheden met zich mee. Ook voor Friesland.

Het Internet of Things (ook wel The Things Network genoemd) is een van de belangrijkste techontwikkelingen van 2016. Dit jaar en de komende jaren blijft draadloos internet niet alleen voorbehouden aan mensen, maar gaan we ook steeds meer apparaten online aansluiten. Niet op het Wifi dat we al zolang kennen, maar op LoraWan. Een efficiënt en apart netwerk waarop apparaten met extreem zuinige modems met elkaar en naar ons toe kunnen communiceren. LoraWan-modems werken vijf jaar met een batterij en in combinatie met sensoren en intelligente instellingen, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Een paar van de interessantste voorbeelden die we de afgelopen tijd hebben gehoord:

De slimme schoonmaakwagen

1. De slimme schoonmaakwagen

De schoonmaakwagen die je straat schoon veegt? Die doet op dit moment weinig anders dan de straten schoonvegen. Maar juist omdat hij overal komt, is het een aangewezen middel om meer te weten te komen over de conditie van de omgeving. Sensoren kunnen afwijkingen op de weg of stoep herkennen, de hoeveelheid vuil op de weg meten en de luchtkwaliteit toetsen. Dankzij LoraWan kan de informatie meteen worden doorgespeeld. Niet alleen handig voor op straat trouwens. Kan ook prima aan de schoonmaakkar op kantoor.

Intelligente straatverlichting

2. Intelligente straatverlichting

LoraWan zet de deur open naar een veel intelligentere straatverlichting. Zo kunnen lampen bijvoorbeeld zelf doorgeven dat ze kapot zijn of dat ze binnenkort kapot gaan. Aan de hand van een sensor kan de lichtintensiteit op afstand of automatisch worden aangestuurd en kunnen lantaarns bijvoorbeeld tijdelijk in- of uitgeschakeld worden om lichtvervuiling tegen te gaan of om een publiek bij een festival te sturen. Denk eens aan de mogelijkheden voor de 100.000 extra mensen die Leeuwarden in 2018 als Culturele Hoofdstad wil trekken.

Het nuchtere bierfust

3. Het nuchtere bierfust

En wat dacht je van deze: een bierfust dat van tevoren aangeeft dat ie bijna leeg is, zodat op een festival of in de kroeg alvast de volgende kan worden klaargezet. Dat kan heel wat frustratie aan de bar besparen. We zien het helemaal zitten. Maar ook voor de bierbrouwer is het gunstig. Die kijkt hoeveel bier er daadwerkelijk van het originele bier doorheen gaat en ziet het als bier tegen de afspraken in wordt aangelengd. De combinatie van sensoren en LoraWan voor het vastleggen en doorsturen van informatie is een ijzersterke.

Wat hebben we zelf al gedaan?

Zelf hebben we ons bij Freed vol op de mogelijkheden gestort. Op het technische vlak hebben we de eerste Multitech Gateway besteld, het mDot-ontwikkelbord met Lora-chip en antenne hebben we reeds in huis en we maakten bijvoorbeeld al een temperatuur- en luchtvochtigheidssensor met alleen een SODAQ-bordje en een Arduino-module. Dat deden we op de workshop van RDM Makerspace, waar ook KPN haar plannen voor Internet of Things uit de doeken deed. Die nacht nog kregen we de gateway met temperatuur- en luchtvochtigheidsdata online. De eerste actieve gateway in Friesland! Je kan onze node hier bereiken. Zó eenvoudig is het om de wereld om ons heen beter uit te lezen en (waar nodig) te verbeteren.

Internet of Things doen we samen

Het Internet of Things is een van de drie speerpunten die we in 2016 hebben. De Social Media Club-sessie begin januari in Groningen heeft het voor ons in stroomversnelling gebracht. We gaan dit jaar vol aan de slag met LoraWan, versterkt door op projectbasis werkende studenten. We kunnen niet wachten tot we er meer uit kunnen halen voor de regio, voor bijvoorbeeld onze eigen Fryske Walden. We zijn er van overtuigd dat er voldoende kennis in de gehele provincie aanwezig  is om nuttige toepassingen te bedenken.

Daarnaast hebben we ons aangesloten bij The Things Network Friesland, het prachtinitiatief van Alexander van der Sar. De eerste bijeenkomst van TTNF bracht donderdagvond 28 januari twintig enthousiastelingen op de been, van ottervangers tot track-en-trace-specialisten. Iedereen ziet de mogelijkheden. Allemaal willen ze verder werken aan Internet of Things in Friesland.

En dat is logisch. Alles wordt de komende tijd intelligent en internet-aangedreven. Daar moeten we als Friesland op zijn voorbereid. Op zijn gebouwd. En dat doen we samen.

Friesland, doe je mee?