Mobiele app laten ontwikkelen?

Innovatie stagneert? Stiekem toch vijf gave technologische trends voor 2019

Bekijk de voorspellingen van de afgelopen jaren en je ziet steeds dezelfde voorspellingen. Het ene buzzword buzzt over het andere heen. Augmented reality! Blockchain! Virtual reality! Smartwatches! Chatbots! En nu? Nu lijkt het allemaal een beetje ingekakt. Gewoon geworden, verwachtingen niet ingelost of overbodig gebleken. Toch… ligt de innovatie niet op haar gat. Van deze trends worden we vrolijk.

1. Solid wil het internet repareren

Niet om in doemscenario’s uit Black Mirror te denken, maar het gaat op dit moment niet heel erg lekker met het internet. Verkiezingen die gemanipuleerd worden door fakenews, honderden partijen die onbewust gegevens van je verzamelen en trollfarms waar kwaadwillenden tientallen profielen per dag aanmaken om stennis te schoppen op sociale media. Het lijkt wel alsof er evenveel bots en trollen als echte mensen zitten op het ooit zo knusse cyberspace.

Website: https://solid.mit.edu/

Het is de vraag wat er allemaal aan te doen is op dit moment, maar een lichtpuntje is in ieder geval project Solidd. Met dat project wil Tim Berners-Lee (de uitvinder van het wereldwijde web), de data teruggeven aan de gebruiker. Met Solid moet je als gebruiker steeds zelf kunnen bepalen wie je data krijgt en welke toestemmingen je aan websites en apps geeft. Als een cookiemelding, maar dan niet op elke website, maar als uitgangspunt van je eigen internetgedrag. Even platgeslagen dan. De data staat op servers die je als gebruiker zelf kiest en je kan je data net zo makkelijk weer intrekken van apps en websites die je niet meer gebruikt.

Helpt dat tegen fakenews, trollfarms en dataminers? De polarisatie van het internet en ads die je overal achtervolgen? Waarschijnlijk maar amper – maar het is een stap in de goede richting.

2. Hyundai trekt augmented reality uit het slop

Een paar jaar geleden riep iedereen hosanna over augmented reality – een slimme virtuele laag over de werkelijkheid heen. Het is nu 2019 en we zijn wijzer geworden dat augmented reality door een telefoonscherm niet erg handig is, simpelweg omdat er een telefoon tussen zit die je moet vasthouden.

Hyundai navigatie 2019 trends

De Google Glass is ook niet helemaal geworden wat hij beloofde. Hoewel de bril met informatielaag interessant is voor chirurgen, is hij allesbehalve doorgedrongen tot het grote publiek. Sterker nog: Glass-eigenaren werden afgeschilderd als asociale Glassholes die zich niet meer kunnen concentreren op een gesprek, omdat ze voortdurend worden afgeleid. Hup, hele augmented reality-bril in de ijskast.

Apple maakte augmented reality vorig jaar wel weer iets leuker met iOS , door de introductie van een appje waarmee je afstanden en diepten kan meten in je huis. Maar het is Hyundai dat op de CES-beurs nu weer écht even een lichtje laat branden.

Het Koreaanse automerk wil de heads-up projectie op de voorruit combineren met augmented reality – en dát vinden we interessant. Zo krijg je snelheidslimieten, waarschuwingen voor gladheid en navigatiepijlen virtueel op zo’n 15 meter voor je uit geprojecteerd. Gewoon op de voorruit waardoor je toch al kijkt. Niet meer afgeleid worden door een scherm in het dashboard, maar op de weg blijven letten. Gaaf!

Combineer het met autonoom rijdende auto’s en de markt van apps op je voorruit komt eraan. Maar die trend bewaren we nog even voor volgend jaar. 😉

3. Hoera voor de Chinese smartphone-industrie

Zal je niet verbazen: bij Freed worden we blij van technologische ontwikkelingen en nieuwe gadgets. Een elektrische step waarop je 25 kilometer per uur kan zoeven, drones met een gezichtstracker zodat ze om je heen blijven bewegen terwijl je sport, super handzame Gimbals waardoor elke camera superstabiel filmt: dat werk.

De ontwikkelingen in de smartphone waren de afgelopen tijd wat minder spannend. De schermranden werden flink dunner en Apple verschoof als eerste grote speler de camera daarom naar een ‘notch’, de beruchte inkeping aan de bovenkant van het scherm. Dat deed vervolgens iedereen na in 2017. Daarna stond het bij de gevestigde merken weer even stil.

Maar gelukkig zijn er de Chinezen. Merken die we hier echt minder goed kennen, verzinnen nieuwe technieken en slimme vindingen waar je Apple nog niet op betrapt. Maar die wel echt geinig zijn. Neem het merk Vivo, dat met een smartphone kwam zonder notch, maar met een uitschuifcamera. En dus écht zonder schermrand. Datzelfde merk verzon ook een vingerafdrukscanner ín het scherm, in plaats van op een losse plek. Het nu Chinese Nokia komt met een telefoon met ZES camera’s aan de achterkant en berekent de output van die foto’s bij elkaar om een optimaal resultaat te maken. En dan is er de Royole Flex: de eerste telefoon met een opvouwbaar scherm. Klap je hem uit, dan is het een tablet. Klap je hem in, dan heb je een smartphone voor zakelijk gebruik aan de ene kant, en persoonlijk gebruik aan de andere kant. Samsung gaat het nog dit jaar nadoen.

Werkt het echt goed? Nou… work in progress nog even. Kijk de video maar eens. 😉

4. Tijd voor toepassingen van de slimme speaker

Dan een trend die echt doorbreekt dit jaar. Mark our words: de slimme speaker van Google vindt je dit jaar het hele jaar door bij elektronicawinkels én supermarkten. Tegen het eind van het jaar, snappen pake en beppe ook wat het is en wat het doet.

Google Home speaker 2019 trends

In de Verenigde Staten hebben miljoenen huishoudens al een ‘Hey Google’ in huis staan en alles lijkt erop dat dit jaar ook de ‘Hee Google’ inburgert. Tijd dus voor diensten en apps dus om in te zetten op spraakcommando’s. ‘Hee Google, wanneer gaat het regenen?’ Das nog een inkoppertje. Bedenk eens welke apps en processen ook allemaal meer ingesproken kunnen worden.

‘Hee Google, ik reed vandaag zakelijk tussen Surhuisterveen en Amstelveen. Registreer mijn kilometers.’ ‘Hee Google, wat is mijn baanrecord?’ ‘Hee Google, verstuur een betaalherinnering aan Suzanne en Sven.’ ‘Hee Google, wanneer moet ik overstappen van energiemaatschappij? En wat zijn de beste deals?’

Gaat het al kriebelen? Bij ons ook!

5. En VR is inmiddels gewoon awesome

Oké, laatste. We gaan niet zeggen dat 2019 het jaar van VR wordt, of dat het nu écht gaat doorbreken, of dat we dadelijk allemaal het nieuws gaan bekijken met een dikke bril op.

Maar wist je dat VR het stadium gimmick inmiddels voorbij is? Aardige kans dat je het hebt gemist hoor. De trendwatchers laten het fenomeen namelijk al even voor wat het is. Je wordt er wagenziek van als je hem op hebt en het scherm te snel beweegt, de brillen vereisen vaak sterke computers en een kamer vol kabels. En de meeste toepassingen heb je binnen vijf minuten wel gezien.

Astrobot PlayStation VR

Toch, als je het nog niet hebt gedaan, probeer dan dit jaar eens de PlayStation VR. Niks hoogdravend, niks grensverleggende peperdure techniek. Nee. Een gamebril die je opzet met games waar je uren in verdwaalt. In Beat Saber drum je met Star Wars-lightsabers en dat is nog veel toffer dan het klinkt. Tetris in VR lijkt nergens op te slaan, maar áls je bijna af bent, kijk je tegen een Tetris-blokkentoren aan die zo hoog is als een flatgebouw – en dat is veel indrukwekkender dan we kunnen beschrijven. Astrobot is helemaal gaaf. Een soort Super Mario 64 waar je he-le-maal in de wereld zit. Je bestuurt een figuurtje en kijkt tegelijk zelf allerlei hoeken om of staat op om de wereld beter te kunnen zien. Ideale Freed tijdsbesteding!

Goed. Misschien lieten we ons daar even gaan. We bedoelen maar: het kan lijken alsof de grote technologische trends even stagneren, maar ondertussen gebeurt er genoeg spannends onder de radar. Als je maar goed kijkt.

Wij hebben ouderwets veel zin in 2019. Cheers! 😀