Mobiele app laten ontwikkelen?

Hoe denkt Freed eigenlijk over de Apple Watch?

2014 Wordt het jaar van de Smartwatch. Dat hadden we al voorzien en was eigenlijk niet meer zo moeilijk om te voorspellen. De eerste Android modellen zijn inmiddels op de markt verschenen en ook bij Freed zijn we op dit moment al druk aan het testen met het schrijven van onze eerste app voor het Android Wear platform. Het wachten was eigenlijk op de (verwachte) introductie van de iWatch (als voorspelde naam) en tijdens de introductie van dinsdag 9 september werd dan ook de Apple Watch aangekondigd.

Op de Apple Watch kunnen gebruikers apps gebruiken, notificaties lezen, Siri raadplegen en fitness-functies activeren en monitoren. Ook de aankondiging van Apple Pay is een belangrijke ontwikkeling. Hiermee wordt het straks mogelijk om contactloos te betalen met de Apple Watch. Apple Pay komt ook naar Nederland, maar het is nog onduidelijk wanneer.

Apple maakt het mogelijk om te kiezen uit 72 variaties qua behuizing en polsbandjes. Een horloge is een persoonlijk sieraad en Apple geeft de gebruiker hierin alle ruimte. De behuizing wordt in twee maatvoeringen uitgewerkt : een 38mm en een 42mm variant.

Het bijzondere aan de behuizing is, dat er aan de zijkant van de Apple Watch zich een ronde draaiknop bevindt; de digital crown. Deze heeft, gebaseerd op de interface die de gebruiker op dat moment gebruikt, meerdere functies. Op een kaart kan er bijvoorbeeld gezoomd worden, in een lijst kan er gescrolled worden en door er op te klikken gaat de gebruiker terug naar het startscherm.

Qua apps en functionaliteit is de aankondiging van de Apple Watch de aftrap van de ontwikkeling van vele nieuwe innovatieve apps. Apple heeft aangegeven dat ontwikkelaars snel in staat worden gesteld om zelf apps te ontwikkelen via een nieuwe SDK. De mogelijkheden die de sensoren bieden (fitness en gezondheid), Siri (zoeken en bediening) en Apple Pay (contactloos betalen) zullen ervoor gaan zorgen dat er heel snel, heel veel nieuwe apps zullen worden gebouwd. De manier waarop we deze apps kunnen downloaden en aanschaffen is vooralsnog nog even onduidelijk, maar wij verwachten dat er een appstore gaat komen voor Apple Watch apps.

Onze conclusie: Freed Interactive vindt de eerste versie veelbelovend en als dit de “eerste generatie” is van een product dat de komende jaren nog verder verbeterd en doorontwikkeld wordt (zoals we gewend zijn van Apple), dan gaat deze Apple Watch zeker uitgroeien tot een volwaardig, functioneel en sierlijk product.

Wilt u meer weten over de Apple Watch of heeft u een idee over een app? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we dit samen bespreken.