Mobiele app laten ontwikkelen?

De toekomst van Smart TV

Wat betekent Smart TV of wat is nou eigenlijk een Smart TV? Een Smart TV is in feite een TV die is aangesloten op het web en hiermee allerlei (interactieve) content en applicaties kan ontsluiten op je eigen TV. De vele TV-fabrikanten gebruiken hiervoor diverse benamingen maar de achterliggende gedachte is bij allemaal hetzelfde. Recentelijk bracht Sony haar Google TV mediaplayer (de Sony NSZ-GS7) op de markt. Google TV is een op Android gebaseerde mediaplayer en dus niet gebonden aan een bepaalde fabrikant.

De Smart TV markt staat nog in de kinderschoenen. Zowel Google als Apple hebben met respectievelijk Google TV (eerdere versie) en de huidige Apple TV een stap gezet, maar de echte integratie van TV, mobiel en web moet nog steeds komen.

TV en surfen op het web

Alleen al het surfen op een Smart TV device, blijkt nog niet optimaal te zijn. Sites zijn niet geoptimaliseerd voor een Smart TV en een Smart TV is in de meeste gevallen nog niet geschikt om te gebruiken als browser. Het intypen van een URL blijkt in veel gevallen al een hele uitdaging. Na mislukte experimenten met o.a. keyboards op het scherm, waar je één voor één de letters van een url moest invoeren, hebben steeds meer TV’s een Smartphone App (bijv. Remote). De eerste stapjes van totale integratie worden steeds meer zichtbaar.

Apps

Google TV is tevens de eerste stap op weg naar een App Store voor Smart TV applicaties. In theorie kunnen alle apps uit de Google Play store geinstalleerd worden op de vernieuwde Google TV. In de praktijk zijn bijna al deze apps nog niet geoptimaliseerd voor het gebruik op een groot (veelal HD) beeldscherm. Op het moment van schrijven gonst het van de geruchten rondom de nieuwe Apple TV. Maar de versie van dit moment is in feite een mediaspeler met een aansluiting op iTunes waarmee video’s gehuurd kunnen worden. De nieuwe generatie Smart TV’s zal er ook voor zorgen dat de ontwikkelingen en realisatie van Smart TV apps een vlucht gaat nemen, die minimaal zo groot en sterk is als de huidige mobiele ontwikkeling.

De toekomst

Freed voorziet een toekomst (vanaf 2013) voor Smart TV waarbij met name partijen als Apple en Google de concurrentie aangaan met de gevestigde (kabel-tv) orde. TV kijken wordt een ervaring die naar behoefte interactief kan worden gemaakt. Initiatieven als Zapstore worden volledig geïntegreerd in een Smart TV zodat gebruikers met één druk op de knop dezelfde jeans aan kunnen schaffen als de GTST-acteur die op dat moment in beeld is. Tijdens het verkiezingsdebat zien we realtime de feiten en reacties en kunnen we direct zien welke kandidaat volgens de kijkers de sterkste indruk maakt.

De huidige oplossingen van Google TV en Apple TV zijn in onze optiek een tussenoplossing. Vergelijk het met een smartphone van vóór het iPhone-tijdperk. Smart TV gaat op weg naar volledige integratie van televisie met interactieve content en applicaties hier ‘overheen’. Wellicht dat de nieuwe Google TV voor Apple een mooie aanleiding is om de lat weer wat hoger te leggen…

Meer weten of verder discussiëren? Neem dan eens contact op met Wouter Slotegraaf (wouter@freed.nlof 06-18399984).