Flora – PDS therapie
In Nederland hebben tien tot vijftien procent van de mensen last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is deze aandoening bij veel mensen relatief onbekend. Er wordt veel onderzoek gedaan om te kijken welke behandeling mensen kunnen ondergaan en welke resultaten dit geeft.
De Flora-app is onderdeel van een studie waarbij patiënten volgens het hypnotherapie protocol van Carla Flik (UMC Utrecht) een behandeling aanbiedt zonder dat daarbij contact met een hulpverlener nodig is.
Flora
In samenwerking met psycholoog Louis Zantema en zorginnovator Margriet Fennema, onder andere oprichters van de succesvolle startup RelieVR, hebben we het concept van ‘Flora’ uitgewerkt. Voor de studie is het van belang dat de app niet een echte serious game zou worden, maar aan de hand van (subtiele) belonende elementen toch een uitdagende vorm zou krijgen. Flora staat voor het plantenrijk, maar refereert ook naar de darmflora.
De vereisten vanuit het onderzoek
Het onderzoek resulteerde in een aantal features die zijn verwerkt in het Flora concept. Zo zijn er meertalig gesproken hypnotherapie oefeningen (5 in totaal) opgenomen in de app. Het doorlopen van de oefeningen vindt plaats volgens een vaste volgorde, waarbij iedere twee weken een nieuwe oefening aan bod komt. Gebruikers krijgen dagelijks een reminder zodat men wordt aangespoord om de oefeningen structureel uit te voeren.
Na iedere oefening wordt er een volgende oefening “vrijgespeeld” en dit wordt ook subtiel zichtbaar in de app.
Het gebruik van de app moet geanonimiseerd zichtbaar zijn voor de artsen. Op het moment dat een patient de behandeling bespreekt, moet er een match kunnen worden gelegd met een uniek ID die zichtbaar is in de app en het dashboard wat hieraan gekoppeld is.
Vormgeving en animaties
Deze app bevatte voor Freed niet zozeer een technische uitdaging maar het uitwerken van de subtiele en functionele animaties, die we al voor ogen hadden tijdens het designproces, vormde één van de grootste uitdagingen. We kunnen concluderen dat onze mobiele frontend specialisten met vlag-en-wimpel zijn geslaagd.