Mobiele app laten ontwikkelen?

App proeverij met Instant Apps en App Clips

Apple kondigde dit jaar tijdens het jaarlijkse Developer Conference WWDC 2020 de nieuwe iOS versie 14 aan. Onderdeel van deze iOS versie was de mogelijkheid om mini-apps (App Clips) in te zetten. Deze mini-apps (klein qua omvang en dus super snel gedownload en klaar voor gebruik) kunnen op het apparaat werken zonder geïnstalleerd te hoeven worden. Na gebruik verdwijnen ze net zo gauw als ze gekomen waren. Google presenteerde het principe van mini-apps  al tijdens de eigen Google I/O conferentie van 2017. We sluiten ook niet uit dat Apple wat inspiratie heeft opgedaan bij Google. Echter nu beide tech-reuzen eenzelfde soort gebruikerservaring gaan bieden, zal dit ook voor ontwikkelaars en bedrijven wellicht een waardevolle toevoeging worden van de mobiele applicatie.

Waarom een App Clip?

Met een Apple App Clip is het niet meer nodig om de gehele app te downloaden om bepaalde specifieke (en wellicht soms eenmalige) handelingen uit te voeren. Stel je gaat een weekendje naar Ameland en je wilt een scooter huren om dit prachtige eiland te bekijken. Zonder de Apple Clips zou je eerst een specifieke app moeten downloaden, een registratieproces moeten doorlopen, een betaling moeten inregelen en vervolgens kun je de scooter activeren (nadat de verhuurder e.e.a. heeft geverifieerd). Apple Clips stelt de gebruiker in staat om de scooter te scannen middels een QR code of NFC tag, in te loggen met je Apple ID en te betalen via je bankpas die gekoppeld is aan je iOS toestel. En dit alles zonder de app te hoeven downloaden. Je bent immers niet van plan om nog 34x een scooter te huren op Ameland.

En Instant Apps dan?

Instant Apps van Google werken praktisch hetzelfde dan App Clips bijna hetzelfde. Na het scannen van bijvoorbeeld een QR-code wordt er een pop-up getoond met daarin de Instant App. Je kunt hierna meteen gebruikmaken van de betreffende Instant App. Bij de parkeermeter in een willekeurige stad scan je bijvoorbeeld de QR-code en je kunt direct de Instant App  gebruiken en deze eenmalige transactie voltooien. Ook hier geldt dat je uiteraard na deze citytrip weer blij bent om terug te gaan naar Friesland en dus deze parkeerapp maar 1x wilt gebruiken 😉

Verschillen Apple Clips en Instant Apps

De maximale omvang van een App Clip is 10Mb. terwijl de Instant Apps maximaal 15Mb. groot mogen zijn. We denken dat Apple het iets gemakkelijker heeft gemaakt voor gebruikers om App Clips te gebruiken omdat op een Android het gebruik van Instant Apps toegestaan moet worden via een instelling terwijl dit op een Apple device niet nodig is. Daarnaast heeft Apple iets meer mogelijkheden om de App Clips te activeren met behulp van links, berichten, QR, NFC etc.

Kortom… wat zijn de voordelen?

Hieronder nog even de voordelen van App Clips en Instant Apps op een rijtje:
  • Het gebruik is laagdrempelig voor de gebruiker en deze mini-apps vormen een naadloze overbrugging tussen bijvoorbeeld web en apps
  • Gebruikers worden direct naar de gewenste actie of handeling gestuurd
  • Het is niet meer nodig om de gehele app te downloaden of te installeren
  • Mini-apps zijn een perfecte aanvulling op de reguliere apps en ondersteunen native features als betalen, scannen en inloggen.
Wil je meer weten over App Clips of Instant Apps of loop je al langer rond met het idee om een app te (laten) ontwikkelen? Wil je stiekem toch eens van onze glijbaan? Neem dan contact met ons op of kom een Corona-proof kop koffie bij ons drinken.