Mobiele app laten ontwikkelen?

Android 10 : 5 Features waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden

Voor ontwikkelaars zijn er een paar belangrijke wijzigingen en nieuwe features die in Android apps verwerkt kunnen worden.

Deze week is Google begonnen met de uitrol van Android 10 (tot voor kort Android Q). In eerste instantie zullen eerst de eigen Google Pixel-smartphones worden voorzien van deze nieuwe Android versie.

Men was in de keuken ergens op het GooglePlex in Mountain View blijkbaar door de lekkernijen heen want met Android 10 stapt met af van de illustere naamgeving. In de afgelopen jaren kregen nieuwe Android-versies namelijk steeds de naam van een dessert mee. Denk hierbij aan Android Oreo, Android Donut en Android Pie. Vanaf nu dus gewoon versienummers. 

Voor gebruikers komen er een aantal interessante feature mee met Android 10. Denk aan Dark Theme (donkere en energiezuinig thema), Focus Mode, gebarennavigatie en de mogelijkheid om video’s automatisch te voorzien van ondertiteling via Live Caption. Op deze laatstgenoemde feature moeten we nog even wachten want deze komt pas later deze herfst beschikbaar.

Voor ontwikkelaars zijn er een paar belangrijke wijzigingen en nieuwe features die in Android apps verwerkt kunnen worden.

1. Privacy

Privacy wordt steeds belangrijker voor de gebruikers en ook in Android 10 is dit duidelijk zichtbaar. Binnen Android 10 worden gebruikers nog meer (automatisch) gewezen op de permissies die voor iedere app nodig zijn om deze optimaal te kunnen gebruiken. Indien een app gebruik maakt van GPS- en locatiegegevens dan zal deze bij de start (eenmalig) vragen of deze app altijd toegang tot de locatiegegevens mag krijgen, alleen wanneer de app actief gebruikt wordt of juist helemaal niet. Voor ontwikkelaars zal dus gelden dat we nog beter moeten uitleggen aan de gebruiker waarom we bepaalde permissies nodig hebben om de app goed te laten functioneren.

2. Ondersteuning voor foldables

De opvouwbare telefoon is sterk in opmars en vanaf nu kan hier door Android developers ook rekening mee worden gehouden bij de ontwikkeling van een Android app. Vanaf nu zijn de events onResume en onPause geoptimaliseerd voor opvouwbare telefoons zodat apps beter kunnen herkennen op welk scherm de gebruiker de focus heeft. Ook is het manifest-kenmerk resizeableActivity geoptimaliseerd voor gebruik op meerdere schermen met verschillende afmetingen. Ook zijn er inmiddels “foldable” emulatoren beschikbaar voor ontwikkelaars zodat er beter ontwikkeld en getest kan worden.

3. Instellingen binnen apps

Het is voor ontwikkelaars vanaf nu mogelijk om in Android 10 specifieke systeeminstellingen via een zwevende interface in hun eigen apps te integreren. Instellingen als Wifi, NFC en volume van audio kunnen nu geïntegreerd worden in de eigen app. Een webbrowser kan vanaf bijvoorbeeld de vliegtuigmodus, wifi en mobiele data binnen de app tonen.

4. Multitasken met “Bubbles”

De mogelijkheden om te multitasken worden verder uitgebreid onder Android 10. Hiervoor heeft Google een nieuw interface element met de naam “Bubbles”. Deze bubbels kunnen vanuit de achtergrond “modal” op de voorgrond verschijnen en door hierop de te klikken een groot venster kan activeren waarop de vervolgactie kan plaatsvinden.

5. Onder de motorkap

Naast de nodige verbetering op het gebied van privacy, zullen toestellen met Android 10 ook achter de schermen proberen om actuele beveiligingsupdates te installeren. Met behulp van “Project Mainline” zullen beveiligingsupdates voortaan sneller via Google (middels Google Play) worden uitgerold en niet langer door fabrikanten. Hierdoor worden toestellen sneller worden bijgewerkt na ontdekking van eventueel veiligheidsissues. Ook de ART (Android Runtime) is verder geoptimaliseerd waardoor apps nu nog sneller zullen opstarten en reageren bij het lanceren.

Mocht je nog vragen hebben over je eigen Android app of op basis van bovenstaande features een prachtidee met ons willen bespreken? Dan staat op ons kantoor de koffie met een (Android) lekkernij klaar.