Mobiele app laten ontwikkelen?

4 Frameworks die Freed gebruikt – deel 1: Vue.js

Dat we bij Freed Mobile+Interactive, naast het ontwikkelen van native mobiele apps, ook zeer bedreven zijn in het realiseren van prachtige grotere en kleinere maatwerk webapplicaties is misschien iets minder bekend. Tijd dus om hier meer over te vertellen. In een 4-delige blogserie willen we jullie de komende weken graag op eenvoudige wijze iets meer vertellen over de technieken we hiervoor gebruiken. We beginnen deze serie met onze jongste aanwinst; Vue.js

Wat is Vue.js?

Vue.js is een lichtgewicht JavaScript framework en wordt vaak ingezet om relatief kleine (zgn. Single Page Applications – webapplicaties die technisch bestaan uit één pagina) webapplicaties te bouwen waarbij de frontend snel, aantrekkelijk en heel gebruiksvriendelijk moet zijn. 

Wat zijn de voordelen van Vue.js?

Zelf zijn we erg enthousiast over het gebruik van Vue.js. Hieronder de vier, in onze ogen, grootste voordelen:

1. Eenvoud
De simpele syntax en eenvoudige structuren zijn een groot voordeel van het Vue framework in vergelijking met andere frameworks. De leercurve bij Vue is een stuk minder steil dan bij bijvoorbeeld React, Angular of andere frameworks. De programmeurs bij Freed Mobile+Interactive zijn allemaal expert op het gebied van C# in combinatie met MVC en Vue.js sluit hier erg goed op aan.

2. Focus op de design
Omdat Vue.js relatief simpel is qua programmeren biedt dit een ontwikkelteam om meer aandacht te geven aan de het design van een webapplicatie. Vue geeft tevens de mogelijkheid om zelf animaties te ontwikkelen.

3. Klein en supersnel
“André André Ariba Ariba” – Met een omvang van ca. 20Kb (Vue Core) verslaat deze kleine Speedy Gonzalez qua snelheid alle andere frameworks. Data integratie en het verversen van deze data binnen een Vue.js applicaties werkt razendsnel. Bijvoorbeeld het dynamisch vergelijken producten (brillen in ons voorbeeld hieronder) resulteert in praktisch geen laadtijd en al helemaal geen reload van de hele pagina. Vue.js zorgt voor een heerlijk snelle webapplicatie zonder dat de gebruiker zich bewust is van de soms zeer complexe dataverwerking die “onder water” plaatsvindt.

4. Single File Components
In Vue.js is het mogelijk om kleine stukjes functionaliteit te schrijven en deze als kleine componenten beschikbaar te stellen. In deze componenten worden zowel de html-template, script en de style gebundeld en beschikbaar gesteld binnen de webapplicatie. Op deze manier kunnen functionele bouwblokjes geïsoleerd blijven zonder het geheel (qua stijl) te vervuilen.

Wat is een nadeel van Vue.js?

Vue.js is een relatief jong framework en legt het nog vaak af tegen bijvoorbeeld Angular of React. Het framework is van oorsprong Chinees en dus kan dit soms in de ondersteuning en documentatie soms een probleem zijn. Gezien de grote overeenkomsten tussen het Fries en Chinees hebben we hier in Surhuisterveen nog geen problemen mee gehad 😉

Waar heeft Freed Vue.js voor ingezet?

Wij werken al enkele jaren samen met Rodenstock aan het Rodenstock Vision Performer (VIP) platform. Dit platform biedt opticiens wereldwijd de mogelijkheid om op een persoonlijke en interactieve manier tot het beste advies te komen voor de klant op het gebied van (zonne)brillen en de bijbehorende opties. Versie 2 van het Rodenstock VIP is in zijn geheel gebouwd in Vue.js en wordt het komend weekend door Rodenstock gelanceerd op de Centrop-Sales najaar 2019 in Nijkerk.

Wil je eens van gedachten wisselen waarom de combinatie Freed + Vue.js ook voor jouw web applicatie een goede keuze zou kunnen zijn? Dan zien we een grote rol voor het koffieapparaat weggelegd bij jou of bij ons in het kantoor.