Mobiele app laten ontwikkelen?

4 Frameworks die Freed gebruikt – deel 4: .NET

We ontwikkelen bij Freed Mobile+Interactive, naast native mobiele apps, ook grote webapplicaties. In het laatste deel van deze 4-delige blogserie proberen we beknopt iets te vertellen over het framework wat diep in ons DNA geworteld zit en bijna in al onze projecten terugkomt : .NET

Wat is .NET?

We schatten in dat iedere ontwikkelaar eigenlijk wel eens van .NET heeft gehoord. Het .NET Framework is ontwikkeld door Microsoft (2002) en maakt onderdeel uit van het .NET Platform. .NET is een uitgebreid open source framework gericht op software ontwikkeling voor Linux, MacOS, Windows, iOS, Android, Gameconsoles etc. Het is hierbij mogelijk om gebruik te maken van één programmeertaal. Bij Freed schrijven, denken en bouwen we in de taal C# (spreek uit : C Sharp).

 

Wat zijn de voordelen van .NET?

We werken graag met .NET en wel om de volgende redenen:

1. Visual Studio (IDE)
Visual Studio wordt gebruikt als ontwikkelomgeving en biedt ontwikkelteams de mogelijkheid om samen te bouwen aan de meest mooie desktop, web en mobiele applicaties (voor Android en iOS). Er is ondersteuning van tientallen programmeertalen waaronder uiteraard C#. Er kan eenvoudig gewerkt worden met source control zodat meerdere programmeurs gestructureerd aan hetzelfde project kunnen werken. Ook de uitgebreide mogelijkheden om de software te debuggen (het opsporen en verhelpen van bugs) maakt dat Visual Studio erg geliefd is binnen Freed.

2. Eén programmeertaal
Freed is en blijft een klein team. Hiermee kunnen we onze opdrachtgevers snel bedienen en blijven we als organisatie flexibel. Omdat met het .NET Framework zowel desktop, web als mobiele apps kunnen worden gemaakt met behulp van slechts één programmeertaal (C#), is dit voor een relatieve kleine organisatie als Freed een absoluut voordeel. Projecten zijn op deze manier goed uitwisselbaar onder alle collega’s en er kan heel veel expertise worden opgebouwd binnen het bedrijf.

3. Multiplatform
Oorspronkelijk was .NET bedoeld om desktop applicaties en websites te ontwikkelen voor het Microsoft besturingssysteem. In de loop der jaren zijn veel nieuwe platformen toegevoegd aan het ecosysteem rondom .NET. Xamarin (voorheen MonoTouch en MonoDroid) is één van deze voorbeelden. Dit platform maakt het mogelijk om native mobiele apps te ontwikkelen op basis van het .NET platform én dus op basis van één programmeertaal. Dit maakt het mogelijk om veel code te hergebruiken voor de bouw van een app voor zowel iOS als Android. Koppelingen met bijv. een database hoeven maar één keer te worden geschreven en kunnen vervolgens voor zowel de iOS als ook Android app worden gebruikt.

Wat is een nadeel van .NET?

.NET is en blijft een framework. Dit betekent dat er altijd een klein performance verschil is tussen daadwerkelijk “native” applicaties en applicaties die met behulp van .NET zijn geschreven. Wat ons betreft is dit verschil echter te verwaarlozen en weegt bij lange na niet op tegen de voordelen.

Bij welk project heeft Freed .NET ingezet?

Eigenlijk passen we in al onze projecten .NET technologie toe. Al onze native mobiele apps worden gerealiseerd op basis van Xamarin en ook onze interactieve (web)oplossingen worden (qua backend) gerealiseerd op basis van .NET. Wil je onder het genot van stukje Friese oranjekoek én een kop koffie of thee eens van gedachten wisselen waarom .NET ook voor jouw platform een goede keuze zou kunnen zijn? Laten we dan snel een afspraak maken.