Mobiele app laten ontwikkelen?

4 Frameworks die Freed gebruikt – deel 3: Electron

We ontwikkelen bij Freed Mobile+Interactive, naast native mobiele apps, ook grotere webapplicaties. In deel 3 van deze 4-delige blogserie willen we iets meer vertellen over een techniek die veelal voor grote webbased desktopapplicaties wordt ingezet : Electron

Wat is Electron?

Electron JS is een open-source framework die het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om cross platform desktop applicaties maken gebaseerd op HTML5, CSS en JavaScript. Platformen als Slack, GitHub en Visual Sudio Code maken al jaren gebruik van dit framework. Electron is gebaseerd op de Chomium browserengine en de Node.js runtime. 

Wat zijn de voordelen van Electron?

We werken in specifieke projecten graag met Electron en wel om de volgende redenen:

Haal je webskills naar de universele desktop
Dit is vanzelfsprekend hét grootste voordeel van Electron. Met je bestaande HTML, CSS en JavaScript kennis ben je plotseling ook in staat om kickass desktop applicaties te ontwikkelen. Deze applicaties kunnen vervolgens eenvoudig voor Windows, Mac etc. worden gebouwd.

Geen Hoofdbrekens over triviale features
Vaak behelzen de moeilijkste features van een desktop applicatie niet zozeer de werking van de applicatie zelf maar meer de zaken die erom heen moeten worden geregeld. Denk hierbij aan de setup, update mechanismes, native menu’s, notificaties, dialogen etc. Het mooie van Electron is dat al deze essentiële zaken al voor je worden geregeld. 

Chromium
Electron gebruikt de, onder ontwikkelaars erg populaire, Chromium engine voor de rendering van de User Interface. Verdere toelichting is overbodig 😉

Wat is een nadeel van Electron?

Een nadeel van Electron is dat het relatief veel geheugen gebruikt op een werkplek en dat de applicatie een vrij grote omvang qua schijfruimte nodig heeft. Dit maakt dat Electron eigenlijk meer geschikt is voor grotere toepassingen. 

Bij welk project heeft Freed Electron ingezet?

We werken momenteel nog aan groot internationaal React traject. Deze webapplicatie zal met behulp van Electron worden uitgerold als desktop applicatie over heel Europa. Zodra we hier meer over kunnen zeggen, dan slaan we op de trommel!

Wil je onder het genot van een kop koffie of thee eens van gedachten wisselen waarom Electron wellicht ook voor jouw desktopoplossing een goede keuze zou kunnen zijn? Dan wordt het tijd dat je eens aanschuift in onze O’Freedys Pub voor een goed bakje koffie