Mobiele app laten ontwikkelen?

3 praktische combi’s van mobiele trends in 2020

Ieder jaar zo rond december en januari verschijnen ze weer: de lijstjes met de meest sexy trends voor het volgende jaar op diverse technologische vlakken. Toegegeven; het blijft ook voor ons lastig te voorspellen waar de (nog steeds) groeiende mobiele markt zich naar toe beweegt. Maar we doen wederom een poging…
 
? “De verwachting is dat we in 2021 de grens van 253 miljard app downloads zullen gaan passeren!”
 
Duidelijk wordt wel dat sommige van deze veelbesproken ontwikkelingen langzamerhand toch “mainstream” gaan worden (en dus ook toegepast kunnen worden in onze mobiele en interactieve oplossingen). We zijn er van overtuigd dat 1+1 soms 3 kan zijn en dat het combineren van technieken zal leiden tot nog doeltreffendere resultaten.
 
We proberen op onze eigen Fryske nuchtere wijze een tipje van de technologische sluier te lichten en begrijpelijk over te brengen in dit blog. Hieronder een overzicht van wat we wellicht kunnen verwachten.
 
 

Internet of Things, Artificial Intelligence, Chatbots en Blockchain

Internet of Things (IoT) gaat nog veel meer worden toegepast en terugkomen in mobiele apps. Denk aan service apps voor monteurs waarmee realtime de status van apparatuur kan worden uitgelezen. Sensor-data wordt in steeds grotere hoeveelheden opgeslagen in databases. We denken tevens dat hier ook steeds meer blockchain-achtige oplossingen voor zullen gaan komen. Apps met daarachter intelligente Artificial Intelligence-systemen zullen steeds nauwkeuriger voorspellingen kunnen doen op basis van deze data (“in product X kan binnen nu en enkele maanden een storing optreden in onderdeel Y”) en kunnen dit via een slimme chattende persoonlijke assistent manier onder de aandacht brengen inclusief de oplossingsrichting. Kortom IoT, Artificial Intelligence, slimme Chatbots en Blockchain gaan elkaar ondersteunen en versterken.
 
? “Gartner voorspelt dat er in 2020 wereldwijd ca. 20 miljard IoT devices actief zullen zijn.”
 
 

Beacons, Wearables en Mobile Payments

Sinds enkele weken is het in de Rabo Bankieren App mogelijk om met Apple Pay te betalen. Betalen met de digitale betaalpas begint nu écht voor iedereen een tastbaar betaalmiddel te worden. Met de opkomst van mobiel betalen zal ook het verdere gebruik van wearables én beacons weer gaan toenemen. Wij verwachten dat wearables in de nabije toekomst overigens minder afhankelijk gaan worden van een (gekoppelde) smartphone. Zouden we binnenkort in de winkel aanbiedingen van een specifiek product kunnen afrekenen (waar een beacon de klant op attendeert) via onze mobile wallet? Wellicht het einde van ellenlange wachtrijen tijdens de feestdagen ?
 
? “Een onderzoeksrapport van de website Business Insider toont aan dat er in 2019 een toename zal zijn van 35% in de wearable markt.”
 
 

Augmented Reality en 5G

Vanuit de mobiele browser (zonder app) maakt Google het al mogelijk om een levensechte witte haai in je kantoor te laten zwemmen. Augmented Reality (AR) wordt steeds vaker toegepast en (onder jongeren) veel gebruikte apps als Snapchat en TikTok kunnen niet zonder! De chips in de nieuwste smartphones maken de AR ervaring steeds levensechter en ook voor ontwikkelaars zijn er steeds meer bouwstenen om AR toe te passen in mobiele applicaties.
 
In de nabije toekomst zal AR  steeds levensechter worden en dus ook de behoefte aan snellere verbindingen waarover meer data kan worden verzonden. De komst van 5G (100x sneller dan 4G) zal hierin een grote rol gaan spelen. Het “oude” 4G werd reeds in 2009 geïntroduceerd. Na de veiling van mobiele frequenties in 2012 duurde het tot 2013 voordat er grotendeels een landelijke dekking werd uitgerold. We verwachten dat in 2020 in enkele gebieden in Nederland zal worden gestart met de (experimentele) uitrol van 5G.
 
? “In mei van dit jaar was het aantal aangeschafte smartphones met ingebouwde AR ondersteuning toegenomen tot 1,5 miljard.”
We raden je aan om even een korte pauze te nemen en even te zoeken op het woord “haai” in Google. Niet schrikken nadat je klikt op de knop “Weergeven in 3D” 
 

 
Heb je een idee of een vraag? Wil je eens van gedachten wisselen? Of wil je eindelijk eens met een snelheid van ca. 132 km/u naar beneden via onze glijbaan? Neem dan contact met ons op. De koffie en thee staan klaar in onze pub.